دعای شرف الشمس از معروفترین و پرفروشترین حرزهای چند سال اخیر است که خواص بیشماری به آن نسبت داده میشود. از جمله خواص انگشتر شرف الشمس میتوان به افزایش رزق و روزی، رفع سحر و جادو، جلب خیر و برکت، و ایجاد آرامش معنوی اشاره کرد. این دعا که با آیین و شرایط خاصی حکاکی میشود، مورد تایید بزرگان بسیاری از جمله شیخ بهائی قرار گرفته است. در ادامه، به طور ویژه دیدگاه و نظر آیت الله بهجت در مورد شرف الشمس را بررسی میکنیم که نگاهی عمیق و معنوی به شرف الشمس دارد.
فهرست مطالب:
آیا آیت الله بهجت (ره) درباره شرف الشمس نظر داشتهاند؟
نظر مستقیمی از آیت الله بهجت در مورد شرف الشمس در دست نیست، اما با بررسی منابع مختلف از جمله سایتهای خبری و تحلیلی و مصاحبههایی که با علمای برجسته انجام شده است، اطلاعاتی در این زمینه قابل دستیابی است. در یکی از این موارد، حجتالاسلام والمسلمین عبدالعلی گواهی، کارشناس دینی و تولیت آستان مقدس امامزاده صالح (ع)، در گفتوگویی با خبرنگار حوزه قرآن و عترت به این موضوع پرداخته است که ایشان در پاسخ به سوالی مبنی بر نظر آیت الله بهجت در مورد شرف الشمس، بیان کردهاند:
هر دعا در مرتبه خودش خواص خودش را دارد و آنچه امروزه در کشور ما خیلی مطرح است بحث شرف الشمس و نوزدهم فرودین است. درباب دعا در روایت داریم که انواع بلایا را کم یا برطرف میکند و بعضی از حوادث را از ما دور میکند. اگر بخواهیم آن را تشبیه کنیم دعا یک سرعت گیر است.
به تعبیر آیت الله بهجت میفرمایند: «هر دعایی حکم یک میوه دارد همانگونه که هر میوه خواص و ویتامین خودش را دارد، هر دعا هم خاصیت خودش را دارد.»
در نتیجه این نیست که انسان کلا متوسل به دعا شود و دیگر از ابزار و اهداف دیگری استفاده نکند قطعا آن اهداف باید باشد. جریان شرف الشمس هم بدین شکل است، و خودش یک نوع ادعیه است که در این روز (روز شرف الشمس که 19 فروردین میباشد) وارد شده است و ما اگر متوسل به این دعا شویم، لذا برای سلامت و بهبود بهتر کار لازم است. این اعتقاد است که به دعا کمک میکند، گاهی انسان یک سنگ دارد، ما به آن سنگ اعتقاد ندارد، این اعتقاد و باور به دعاست که به ما کمک میکند.
نتیجه گیری از نقل قول نظر آیت الله بهجت در مورد شرف الشمس
به عنوان یکی از جملههای مهم و تاثیرگذار در موضوع شرف الشمس، اظهار نظر آیت الله بهجت بهگونهای بیان شده که در اصل به کلیه ادعیه مربوط میشود. با این حال برخی افراد این نقل قول را به اشتباه برداشت کرده و آن را بهطور خاص به شرف الشمس نسبت میدهند. در واقع این اظهار نظر به طور کلی درباره تمامی دعاها بوده و شامل همهی آنها میشود. بنابراین آیت الله بهجت بهطور مشخص نظری در خصوص شرف الشمس نداشتهاند.
این موضوع به وضوح نشان میدهد که تفسیر نادرست از اظهارات دینی میتواند به اشتباهاتی جدی منجر شود. در بسیاری از موارد نقل قول های مشهور علما و دانشمندان دینی به درستی درک نمیشود و این سوء تفاهمها میتواند به ترویج اطلاعات نادرست بیانجامد. برای مثال در مورد آیت الله بهجت و شرف الشمس، باید تاکید کرد که این نقل قول به تمامی دعاها اختصاص داشته و هیچ اشاره خاصی به شرف الشمس نداشته است.
علاوه بر این، ضروری است که به منابع معتبر و اصلی برای درک صحیح از اظهارات دینی مراجعه شود. افرادی که به دنبال اطلاعات دقیق و صحیح در مورد موضوعات مذهبی هستند، باید با مطالعه منابع معتبر و مشورت با متخصصان دینی، از دقت و صحت اطلاعاتی که دریافت میکنند، مطمئن شوند.
چقدر میتوان به شرف الشمس استناد کرد؟
علمای زیادی بر وجود شرف الشمس صحه گذاشته و آن را تایید کردهاند اما اخباری داریم با نام “اخبار من بلغ” بدین معنی که اگر در روایات ضعیف که به پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) نسبت داده شده، وعدهای از پاداش و اجر برای انجام عملی ذکر شده باشد و شخصی آن عمل را با انگیزه رسیدن به این پاداش انجام دهد، طبق نظر برخی از علما همچنان ممکن است به ثواب و پاداش آن عمل نائل شود. این امر به این معناست که حتی اگر آن روایت از نظر سندی و صحت منبع، ضعیف یا غیرمعتبر باشد و در واقع از پیامبر (صلیاللهعلیهوآله) صادر نشده باشد، نیت خیر و انگیزه فرد برای کسب پاداش الهی میتواند باعث دست یابی او به ثواب آن عمل گردد. البته این موضوع تحت شرایط خاص و با رعایت اصول فقهی مطرح میشود و همیشه باید با دقت در منابع معتبر دینی مورد بررسی قرار گیرد.